S-a spart oala cu analfabeți

Am mulți bloggeri prieteni pe Facebook. Și nu există săptămână să nu văd vreun comentariu legat de analfabeți. Îi înțeleg. Și pe mine mă frustrează. Mai ales când mai avem în „tagma” noastră și oameni certați cu limba română. Dar nici Andreea Bălan nu are voce așa că….

Dar duminică seară era să îmi explodeze capul. Am început publicitatea pe blog și pe vloguri iar primul care a beneficiat de Facebook Ads a fost vlogul pentru fanii Arsenie Boca. Vă dați seama ce am stârnit?

Analfabeți, maică, numai analfabeți

Dincolo de comentariile cu injurii care mai de care, chiar și blesteme de trimis în iad, am observat că limba română este bătută, violată și măcelărită la fiecare pas. Să îmi bag piciorul de nu trebuia să citesc de 2 ori ca să pricep. Înțeleg că nu mă duce capul dar nu îmi cita dimeni din Kafka.

Să luăm un exemplu extrem:

Analfabet 4

Analiză de text:

Domnul s-a certat în primul rând cu î sau â sau i sau a. Dilemele sunt atât de mari, că nici el nu se mai descurcă – diacriticele l-au făcut să se închine de 2 ori azi și tot nu s-a lămurit.

Asta cu acordul între subiect și predicat sunt foarte complicate. Ce-i aia subiect? Aerele mele. Predicatul: nu mă scoate în evidență.

Cu cratima ne-am certat cu toții. Cratima ori e pusă corect, ori mai bine deloc. Variantă de mijloc nu există.

Să mai zic de articolu’ hotărât că noi estem șmecheri. Problema și mai mare este cu vocabularul limbii române. Dar ce știu eu? Am niște gesticole ciudate.. e clar că am probleme.

Și lista poate continua.

Nu mai omorâți limba română

Vedeți voi eu nu am avut target pe adolescenții lui Zmenta. Cei care mi-au scris au peste 28 de ani (aș putea spune și mai mult) că doar am intrat pe profilurile lor de Facebook. Și e clar că un puști de 18 ani analfabetizat de școală nu are interes la Arsenie Boca. Așadar, boala analfabetizării a cuprins întreaga Românie.

Cu fiecare comentariu negativ, cu fiecare critică, mă gândeam dacă o să rezist în vlogging. Mi-am primit răspunsul: rezist dar.. nu știu dacă o să fac față comentariilor primite de la analfabeți fără să mă ia durerea de cap. Asta e provocarea!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.