Reabilitezi? Imediat te Avizez!

Au pus schelele pe blocul de lângă mine. Toți se reabilitează. Numai eu nu. Iar eu sunt scepticul de serviciu. Ce pisicii mei e cu reabilitarea și ce e un certificat energetic? În Spring Superblogul de 2016, am răspuns provocării într-un mod diferit: Scepticul (eu) discută cu Specialiștii (Avizez.ro). Interviul îl aveți mai jos.

Scepticul în război cu Specialiștii Avizez.ro

Nu înțeleg de ce e la modă reabilitarea termică. Plus, chestia cu certificatul energetic. O hârtie în plus!

Lucrurile nu stau chiar așa. Dacă doriți să vă închiriați sau să vă vindeți locuința, conform legii 159/2013, certificatul energetic este obligatoriu. Nu este o hârtie în plus, ci un demers necesar pentru ambele părți pentru a vedea performanța energetică a imobilului. Este ca la electrocasnice: nu vă cumpărați de clasă A?

Ba da….așa e și la clădiri?

Exact! Clasa  A are un consum de mai puțin de 125 kwh/m2/an,în  conditii corecte de consum dar cele mai multe imobile se încadrează în clasa G , cu un consum de peste 820 Kwh/m2/an. 

Holy mamma! Păi eu stau într-un bloc vechi. E clar pe unde mă situez! Eu nu aș cumpăra un aer condiționat clasa G, e clar că e consumul prea mare.

Trebuie să înțelegeți că cele mai multe clădiri din România se încadrează aici. Dar puteți lua măsuri pentru a îmbunătăți performanța energetică a imobilului dumneavoastră. 

Îmbunătățește performanța energetică a casei tale

Ce pot să fac?

În primul rând, ideal ar fi ca blocul în care locuiți să fie reabilitat termic. Aruncați o privire la pozele de mai jos. Ele vorbesc de la sine. Se vede clar diferența atunci când vorbim de performanță energetică numai când vă uitați la termografia celor două blocuri.

bloc-reabilitat

Oki, acesta este un prim pas foarte important – izolare termică exterioară, geamuri termopan, balcoane închise pentru toată lumea. Dar ce pot face eu ca proprietar de apartament pentru performanța energetică? Să zicem că deja blocul meu a fost reabilitat.

Pornim de la ideea de izolare termică. Puteți face acest lucru și pentru interiorul locuinței – folosiți cele mai bune materiale de construcții, izolați pereții și alegeți finisaje de calitate superioară. Astfel, veți spori eficiența energetică a locuinței dumneavoastră și veți dubla efectul reabilitării termice exterioare.

Apoi, am vorbit despre electrocasnice. Pentru a aduce performanța energetică la maxim, trebuie să aveți grijă și cu electrocasnicele pe care le achiziționați. Cele din clasa A vor avea un consum redus și vor fi extrem de eficiente. Dacă tot vorbim de partea electrică, aceasta trebuie să fie bine pusă la punct, cu materiale de calitate (atenție la reparațiile pentru sistemul electric și un tablou realizat corect, capabil să țină toți consumatorii din casă). Recomandabil este să treceți pe becuri economice. 

Vreau și eu un certificat energetic

Deci, reabilitare termică, izolare interioară, super materiale, electrocasnice din clasa A – rețeta pentru o performanță energetică minunată! Așa reduc considerabil cheltuielile cu utilitățile și îmi recuperez și investiția inițială. Sună simplu dar și complicat. Dar mi se pare de bun simț. Dacă le iei pas cu pas. Așa, dintr-o dată, deja mă ia amețeala. Acum să discutăm direct și sincer. Am înțeles de ce am nevoie de acel certificat energetic dar mă doare sufletul când mă gândesc la bani.

Nu cred că este cazul să vă îngrijorați. Nu numai că veți găsi o echipă de experți la Avizez.ro (doctori ingineri cu 18 ani de experiență în domeniul energetic), dar și prețuri accesibile care pornesc de la 130 de RON pentru o garsonieră. Aveți lista mai jos:

  • apartament 1 cameră (garsonieră): 130 lei;
  • apartament 2 camere: 150 lei;
  • apartament 3 camere: 160 lei;
  • apartament 4 camere: 170 lei;
  • apartament 5 camere: 180 lei;
  • casă/vilă, spații comerciale sau alte destinațtii: negociabil în funcție de suprafață sți complexitate.

pret-certificat-energetic-avizez-proba-superblog

Bun, nu m-ați speriat nici cu prețul pentru certificat energetic. Dar România e țara birocrației, pun pariu că durează o grămadă de timp toată hârțogăraia și că o să îmi prind urechile.

Lucrurile nu stau tocmai așa. Pe lângă personalul calificat, avem și programe pentru calculul certificatelor energetice – în maxim 24 de ore vă eliberăm certificatul. Ba chiar, după vizionarea imobilului poate să dureze extrem de puțin – 4 ore. Depinde de complexitatea și suprafața sa. 

Vreau, nu vreau, trebuie să intru în rândul standardelor europene cu performanța enegetică. Până la urmă, casa mea e o investiție. Și dacă vreau un auditor energetic prompt și calificat, mi-am primit și răspunsul.

logo_Avizez-ENERMED-IMPEX-SRL

Scepticul s-a lămurit cu ajutorul specialiștilor.

Sunteți gata să vă avizez?

 

 

3 thoughts on “Reabilitezi? Imediat te Avizez!

    • Petruța says:

      Mulțumesc 🙂 Am scris din perspectiva mea, a viitorului proprietar de casă. Cred că așa cititorii vor înțelege mai bine despre ce e vorba și cât de util e acest certificat energetic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.