Ești biciclist, nu ești zeu

Sunt pieton și merg o grămadă pe jos – evit pe cât posibil RATB-ul, mai ales vara.

Sunt șofer dar conduc mai mult în afara Bucureștiului și, în capitală, doar când am aprovizionare de făcut sau până la bazin, deci întotdeauna dimineața de 2-3 ori pe săptămână.

Sunt biciclist ocazional seara târziu și prin weekend. Acum că v-ați lămurit cum stau cu traficul..

Ești biciclist. Nu poluezi. Și ce?

Ghici ce? Și pentru ăștia care nu poluează mediul există reguli de circulație. Faptul că dai la pedală nu te pune mai presus decât ceilalți. Ești o combinație între pieton și mașină și, mai corect exprimându-ne, ești un vehicul. Nu o să ți se ridice piedestal pentru asta. Eu sunt pieton și mă deplasez cel mai încet din toți participanții la trafic. Dacă e așa, dapăi eu aș merita premiul 1 cu coroniță. Cut me some slack, cum zice americanul. Eu sunt cel mai oropsit. Stau în căldură și aștept RATB-ul. Sunt aproape călcat la fiecare trecere de pietoni pentru că nu mi se acordă prioritate. Capisci?

Ai citit codul rutier?

Știi semnele de circulație? În puii mei, alea nu sunt numai pentru mașini. Eu le folosesc și ca pieton, dapăi tu ca biciclist. Regulile alea de circulație, ghici ce, sunt și pentru tine! Nu ești mai presus de un șofer sălbatic. Oare când o să înțelegi asta?

1. Nu mai circula pe contrasens. Știi cât de aiurea e pentru mine ca șofer să te văd pe tine venind din fața mea pe banda din dreapta? Am pățit-o cu un nene eu venind dinspre Tineretului, la trecerea peste pod de la Timpuri Noi. Acolo sunt 2 benzi pe care se înghesuie 3 mașini, mai vine și biciclistul din față, ne-am scos!

2. Dacă ți-e frică să mergi pe stradă, mergi pe trotuar. Știu că e ilegal dar eu o practic. Deși am curaj pe străduțele din cartierul meu să merg pe carosabil, pe bulevardele mari mă abțin momentan. E un test de curaj și multă atenție așa că prefer trotuarul. Dacă faci aceeași alegere ca mine, ține cont că trotuarul nu este al tău. Am pățit-o cu ”colegi” bicicliști care veneau ca nebunii din față și pietonii parcă stăteau la popice. Adaptează-ți viteza, nebunule!

3. Unde plecați noaptea fără lumini? Era să mă pup cu un nene în parc pe o alee super întunecată. Nu avea nici măcar o haină reflectorizantă sau o clipoceală roșie pe spate. Ceva să strălucească să dibuiesc că se apropie!!!! Am dat și de cazul extrem: unul își umpluse bicla de lumini, atât de puternice și multe erau că efectiv m-a orbit! Pe el îl vedeai și de pe lună dar nu am apreciat nimic din grija excesivă atâta timp cât pe mine mă dureau ochii. Nu e nevoie să fii pom de Crăciun.

4. Dă-te jos de pe biclă la trecerea de pietoni. Mă exasperează partea asta!!!! Și ca biciclist, și ca pieton. Văd prea mulți bicicliști care se strecoară printre pietoni sau, pentru că sunt ei mai șmecheri, trec de prima jumătate a drumului, se pune roșu dar pentru că au viteză, aleg să își continue drumul. Ghici ce? Țineți fundul pe loc! Mașina poate să dea peste tine acum și tot tu ești bou!

5. NU MAI TRECE PE ROȘU! De ce pisicii mei vă credeți mai inteligenți decât mașinile care stau la semafor? Nu o spun cu oftică, n-am nicio problemă cu asta, eu întotdeauna fac estimări de câte ori stau la un semafor și nimeresc, așadar departe de mine frustrări pe tema asta. Dar am văzut de prea multe ori bicicliști aventurându-se în ditamai intersecțiile cu câte 3-4 semafoare, care nu respectă culoarea roșie. Dragul meu, un disperat care stă cu piciorul pe accelerație încă de când a estimat el că se face verde și pleacă cu scârțâit de roți cu bolidul lui cu tot, va avea puterea să ajungă în intersecție mai repede decât poți trece tu și te va face sendviș.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.