Ce face un freelancer într-o zi de luni? Muncește – nimic nu e gratuit și facturile nu se plătesc singure. Bine-ar fi! Dar pe lângă asta, un freelancer își permite o pauză când alții încă dorm în depresia de luni la birou. Hai să facem cunoștință: Eu sunt Petruța, sunt profă de engleză în particular cu o mini-afacere, iar, pe deasupra, azi pe la 16.10, filmam și un vlog. Bloggeriță nu-i de ajuns așa că azi mi-am permis să fac în ciudă tuturor celor care erau la birou. Pentru că pot.
Un om, un birou, mulți consumatori de energie
M-am întors mândră din pauza mea de aer curat, gândindu-mă la cât de mult bine face un freelancer mediului. Cât pot să consum eu? Să fim oameni serioși. Nu am tone de aparatură, nu ocup o suprafață mare, nu omor nici măcar 300 de hectare de pădure printând inutil. Ce să mai, sunt un model de performanță energetică!
Sau nu….Când am ajuns la sediu/acasă, biroul meu arăta cam așa. Nu te speria. Avem o vorbă: Există o explicație….
Unul din laptopuri a intrat la editare video – asta mânâncă multe resurse și nu mai pot face nimic. Așa că celălalt laptop era pentru a corecta cursurile online ale elevilor mei. Am 2 imprimante în priză în permanență – una cu laser pentru volum mare și alta cu jet de cerneală pentru operațiuni de rutină. Casa de marcat tot timpul la dispoziție, monitorul, laptopul și încărcătorul de la telefon ca să nu mă aplec în fiecare zi….Părea mai eficient așa…într-un moment de sclipire.
Biroul meu, cuptor sau congelator
Hai că nu e chiar așa de rău, mi-am zis înghițind în sec. Dar parcă începusem să înțeleg mai bine de ce plătesc atât de mult la facturi. Nu mai zic că am o ușoară fobie de camerele întunecate și că, dacă nu e prea soare afară, la mine stau neoanele deschise cât e ziua de lungă. Iarna mă iau durerile de cap. Facturile îmi distrug tot cheful de freelancing. Blocul meu se chinuie să fie reabilitat de vreo 4 ani. Dar nu ne iese. Așa că iarna e frig. RADET-ul face figuri și, oricât de mult s-ar strădui, în zilele friguroase tot dau drumul la aerul condiționat pe cald și, eventual și la cuptor. Iar vara…..când eu sunt pe partea cu soarele, dacă opresc aerul condiționat și 5 minute mi se pare că iar mă sufoc. Iar atunci când conduci un business nu prea poți să îi zici clientului: „Mai închid puțin aerul condiționat că…știi..vin facturile mult…”.
Am făcut un business prost închiriind o garsonieră care este total ineficientă din punct de vedere energetic. Aștept cu nerăbdare ziua în care certificatul enegetic va fi obligatoriu și la închiriere. Acum nu mai poți vinde niciun imobil fără el, dar la închiriat de ce nu se gândește nimeni? Teoretic, acest certificat de performanță energetică ar fi necesar și la închiriere – măsură implementată din 2013…dar cine o aplică? Eu am închiriat în 2014 – am certificat energetic? Neah, nici măcar termopane. Vreau condiții decente, aparatură în casă dar de ce nu ne gândim oare și la ce facturi o să plătim? Chiriile sunt mari în capitală și ne zgârcim la 10 euro obținuți la negociere, dar apoi plângem la factura de întreținere iarna!
Ce înseamnă certificat energetic
Mi-ați putea spune că sunt eu mofturoasă și că mai bine aș pune o geacă groasă pe mine iarna și aș umbla în rochițe vara, eventual să mai scot din priză imprimantele și gata! Dar nu sunt mofturoasă – mi se pare un amănunt de bun simț. Dar românii se gândesc că nu au cum să rezolve cu un certificat energetic ieftin și, de ce ar investi?
Ce ar fi atât de greu să găsești un expert în termografie care să te ajute? Cele mai multe blocuri sunt de dinainte de 1989, dar unele măcar s-au anvelopat la exterior, au pus repartitoare, apometre și temporizatoare de curent electric în bloc (ca să nu stea cu lumina deschisă toată noaptea). Sunt proprietari care au mers mai departe și au izolat și pe interior apartamentul. Cumva ar trebui să se facă diferența între un apartament situat la ultimul etaj și fără îmbunătățiri și unul de la un etaj inferior, izolat și modernizat.
Vrem nu vrem, lucrurile se vor schimba în domeniul certificării energetice și vom conștientiza cât de importantă este performanța energetică. Până atunci, eu sper să reușesc să îmi cumpăr căsuță și să o pun la punct ca la carte, adică să umblu iarna în pantaloni scurți și vara să nu prea dau drumul la aerul condiționat. Pentru că știu că se poate!