Brânzime, brânzume, care-i cea mai bună din lume?

Dragă Toni Delaco,

 

Zău dacă ești întreg! Râd aici de o oră citindu-ți aventurile. Și mă doare burta de atâta râs. Jur, nu am mâncat Vieux Lille. Sau Puant Macérél, adica murătura împuțită. Nici măcar nu am reușit să ajung până acum în UK dar acum știu fix ce să NU caut :))

poza-branza-marea-britanie-small

Trebuie să te felicit: ai rezistat eroic. Nasul meu nu ar fi pregătit în veci pentru atâtea arome ciudate (nici măcar dacă mă îmbeți bine înainte cu o bere neagră). Papilele mele gustative nu ar fi rezistat brânzei tempura din Japonia. Dar, în apărarea mea nu știu ce gust are talpa de tenis și nici nu vreau să aflu :)) M-aș fi uitat cu ochi mici la japonezi și aș fi lăsat din prima politețea deoparte. M-aș fi făcut verde-mov-roz cu picățele și aș fi leșinat acolo pe loc. Sau aș fi mâncat toată supa iar pe fundul castronului ar fi zăcut un morman de bucățele de tempura.

De ce ai căutat atât de mult brânza perfectă? Și ce pisicii mei ai căutat în SUA pentru asta? Sau în Spania? Nu am auzit în veci pe cineva să pomenească ceva de brânzeturile lor. Mai ales la americani care-s fani mac and cheese. Toni, cred că avem gusturi mai bune de atât. Și aș fi crezut că fondue e ultima fiță, că nu am voie să mor până când nu gust din această delicatesă dar odată cu jurnalul tău s-a spulberat și fantezia. Nu aș fi crezut că fondue e doar PR! De ce se omoară atunci toți după ceea ce reprezintă de fapt resturi după fabricarea anumitor brânzeturi? Nu ar fi trebuit să le aruncăm? Elvețienii ăstia! Întotdeauna se descurcă în situații de criză.

Cafea-cu-branza_small

Mânânc brânza cu orice dar în ciocolată nu am mai pomenit. Dar nici curaj să ajung în Columbia nu aș fi avut. Bine că te-ai întors teafăr, Toni. Ce s-ar fi făcut Delaco fără tine? Numai de prostii te ții!

Eu te înțeleg că ai căutat o lume întreagă brânza perfectă. Și eram gata să pun pariu că ai găsit-o la vecinii noștri în Serbia. Măgărușele sunt simpatice, fetele de la fermă și mai și. Mai pui și pe deasupra că un kilogram de brânză costă 5,000 euro! Elvețienii și-au ales un nume mai sofisticat pentru fondue, serbii mai puțin pentru brânza lor din lapte de măgăriță și totuși au dat și ei lovitura.

Magari_Serbia_small

Dar Toni, în calitate de fan brânză, țin să menționez foarte clar și succint: cea mai bună brânză este în România. Pentru că aici și cel mai pretențios găsește ce vrea: brânzică de văcuță, oaie sau capră. Sfărâmicioasă ca niște bulgărei mici de zăpadă sau fină și tocmai bună de tăiat pentru un sendviș cu unt de casă. Alunecă lama cuțitului pe ea! Poate să fie o brânză dulce ca să îți iasă plăcintele fierbinți, aburinde și apetisante sau să aiba acel gust nedefinit al urdei pe care o consumi numai pentru că la fiecare înghițitură încerci să îi prinzi aroma dar ea fuge ca un spiriduș în pădure. Poți să prinzi o brânză cremoasă de zici că e cu smântână sau cu miros de lemn de te simți în mijlocul naturii. Ai mâncat vreodată brânză în coajă de brad? Ajungi la munte cu gândul în două secunde! Cașcavalul nostru afumat sau simplu are atâtea arome că nu te mai saturi. În orice colț de Românie ai merge, vei găsi tipuri diferite de brânză, preparate în moduri variate dar cu dragoste.

Și fetele noastre sunt frumoase, Toni. Și țara noastră e superbă. Nu vrei tu mai bine să lași aventurile tale prin lume și să te plimb prin România, țara unde este cea mai bună brânză din lume?

 

2 thoughts on “Brânzime, brânzume, care-i cea mai bună din lume?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.