Scriu cu diacritice de pe vremea când cochetam cu jurnalismul. Vreo 3 ani am avut colaborări cu 2 reviste ale Aurorei Inoan, de care probabil mulți dintre voi ați uitat. Pentru cei mici, pe vremuri exista Revista Fenomenelor Paranormale (pe care o citeam din scoarță în scoarță prin generală – tata ținea o colecție întreagă) și Revista de Leacuri și Terapii (iarăși colecție în casă pentru că tata era fan plante medicinale).
Trecând peste ocazia de a cunoaște un om deosebit, atunci am dat nasul cu scrisul jurnalistic – nu la nivel de top – în niciun caz investigație sau reportaj jurnalistic dar am simțit din rigorile meseriei. Din nefericire, generația noastră este încurajată să scrie orice, numai corect românește nu. Am trecut de moda cu k și alte prescurtări nefericite dar am rămas cu un mare defect: fără diacritice.
Diacriticele sunt din nou la modă
Recunosc că înainte să revin și eu la normalitate, citeam bloguri și site-uri unde diacriticele erau la ele acasă. Ochiul era fericit, creierul procesa mai rapid. Am fost chiar sfătuită să fac schimbarea pe site-ul meu de engleză și, deși m-am încăpățânat la început (altfel nu se putea), adevărul e că totul arată mai bine cu diacritice. Așadar de vreo săptămână și puțin, nu numai că scriu pe blog cu diacritice dar încerc să adopt aceeași măsură și pe Facebook unde comunic foarte des și în mailurile de serviciu. Clientul nostru, regele nostru. Și vrem ca regele să proceseze ușor informația.
De ce să spui da diacriticelor?
1. Așa e normal. Francezii sau nemții nu au renunțat la caracterele lor speciale de dragul de a scrie mai ușor. Numai noi renunțăm la tot ce ține de identitatea noastră.
2. Avantaje pentru cel ce te citește, Google și, implicit, într-un final și pentru tine.
3. Pentru că te ajută să eviți cacofonii, de altfel imposibil de corectat fără un ă sau un â pus unde trebuie.
3. Pentru că, vrei nu vrei, e un trend și la un moment dat te vei adapta pentru a rămâne în rând cu lumea. Deși nu sunt de acord cu acest conformism, de data asta e o mișcare bine venită.
Ce te așteaptă dacă scrii cu diacritice?
1. Dureri de cap. Dacă nu ești obișnuit absolut deloc cu ele, primele 2 săptămâni o să dai direct cu tastatura de birou. Pentru mine a fost ca mersul pe bicicletă și… totuși…
2. Confuzii. Țin tastatura pe română dar când deschid messul (da, Yahoo Messenger, ai citit bine) încă scriu fără diacritice. Pentru că trimit emoticoane din scurtături – scurtături care sunt date peste cap. Îmi dispar odată cu trecerea la RO, >:D< care este o îmbrățisare și care în RO este :ȘD;Ș.
3. Satisfacție după ce te obișnuiești. Toate arată mult mai bine și, mai sănătos.
3 bis – susții campania Adoptă un Ș.
Dacă te cuprinde disperarea, întotdeauna există diacritice.com care îți va ”traduce” textul în română cu diacritice pentru tine.
Tu cum te împaci cu diacriticele?