Dragii mei, ieri am participat la Biz Innovation Forum, organizat de Revista Biz. Ca de obicei după o astfel de conferință, am plecat cu o infuzie de curaj că sunt pe drumul cel bun și că merită să risc mai departe, iar azi vă invit pe voi la inovație.
Marta Ursurelu: Inovația este despre nebunii frumoși care ne duc mai departe.
Ca de obicei, eu o să rețin doar ideile îndrăznețe, ce merg dincolo de tiparul clasic al conferințelor.
7 sfaturi pentru inovație
- Corporațiile nu permit inovația. Managementul performanței cu bonusurile aferente nu stimulează riscul, ci îl ucid. Vrei inovație în corporație? Lasă oamenii să greșească, oferă un cadru inovativ dacă vrei,,,,inovație.
- Dacă vrei inovație, nu te lăsa prins în sistemul nostru educațional. Nu te învață să gândești.
- Cercetează piața extrem de bine dacă vrei să invoezi. Cum vei veni cu ceva nou dacă nu știi foarte bine ce oferă competiția? Sfaturi de la Andrei Pitiș, Vector Watch
- Cum inovează multinaționalele? Dincolo de plictisitorul R&D, colaborează cu start-up-uri. Este metoda care dă cele mai bune rezultate, cu minim de risc. Uimitor dar, da, cele mai multe start-up-uri sunt finanțate de multinaționale. Așadar, dacă ai un start-up inovator știi unde ți-ai putea găsi îngerul. Cosmin Ochișor, Deutsche Telekom.
- Corporațiile ucid creativitatea! În sfârșit, cineva a spus-o! Varujan V. Pambuccian, Presedinte, Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii, Camera Deputatilor. Nu te angaja în corporație, ăsta e sfatul meu, dacă ești creativ, te vei transforma într-un roboțel
- Riscă mai mult, inovație fără risc nu merge. Acceptă oameni diferiți în jurul tău, în businessul tău.
- Suntem un popor de plictisiți. Hai să ieșim din starea asta!
Sharing Economy
Conceptul e relativ nou și implementat cu succes. Practic, noi avem la nivel mondial un exces de 7% resurse. Ele sunt în cel mai bun caz subutilizate. Dacă privim per ansamblu, lumea e un sistem tare ineficient. De aici și sistemul de sharing economy – ne punem resursele la comun și le utilizăm – vorbim de sisteme precum Uber sau airbnb.
Ce mi-a plăcut foarte mult a fost prezentarea lui Kalle Palling, politician din Estonia care a promovat legislația de ride sharing. Prezentarea lui, deși nu extrem de impresionantă, a fost politicoasă și la obiect. a fost urmată de o discuție liberă în care am văzut un politican modern în acțiune. A invitat românii să adopte modelul estonian, demonstrând eficiența a ceea ce au încercat ei să facă în Estonia, o țară mică și cu nimic mai cu moț decât noi. Sincer, nu am fost impresionată de „căldura” cu care au fost întâmpinate ideile sale, ci mai degrabă spiritul nostru de gică contra: dar cum fiscalizăm ridge sharingul? (nu cumva să piardă statul român niște taxe!), nu copiem noi modelul estonian, putem să adaptăm la sistemul românesc, ce rezolvăm cu ride sharingul – sunt destule dezavantaje (de exemplu, producem mai puține mașini pentru că mergem toți în sistem uber).
Eu am de spus doar atât: Bravo Estonia! Știți cât durează la ei să îți depui actele pentru taxele anuale? 3 minute (de la 7), totul online. Prima zi e 1 februarie. De la miezul nopții la 1.00 dimineața, 10.000 de estonieni și-au depus actele online. Sunt o țară de 1,3 milioane de locuitori. Ei au aplicat ride sharingul cu succes și, din câte știu, Estonia este printre puținele țări care a ieșit cu undă verde din criză fără să fie lovită în aripă.
Mi se pare că României îi e frică să inoveze. O facem timid, pe alocuri, avem fruntași în domeniul invoației, unii pleacă pe afară. Curaj! Că avem cu ce!