Zbrrrrr, mămicule, dar frig mai e! Hai, recunoaște și tu, la prima adiere de vânt tomnatic, ne-am băgat șoșonii în activitate și am început să ne plângem că e gata vara…La unii e prea cald în casă, alții stau cu șubele pe ei..la mine e bine.
Eficiență energetică în stil personal
Vara am picioarele înghețate așa că iarna e doar un motiv plauzibil pentru a îmi lua ciorapii flaușați și pentru a defila sexi prin casă, Pentru că eu și casa mea suntem pe frecvențe diferite. Geamuri izolate? Tâmplărie termopan? No way! Balconul meu este închis în geamuri de fier…da..știu, ca pe timpul lui bunica. Pentru că mai țin și flori pe balcon și am pisici plimbărețe, ușa e mereu deschisă. Ceea ce înseamnă că vara balconul meu se încinge și îmi face saună și în casă. Și iarna balconul meu îngheață și anulează jumătate din căldura creată de singurul calorifer din cameră. Cum nu stau cu ușile închise și geamul de la bucătărie (de termopan, ptiu) e mereu întredeschis.. la mine iarna ..e cam frig.
Cum reușesc să mă armonizez cu casa mea, astfel încât să nu îmi vină să îi dau foc pentru un pic de căldură? Nimic mai simplu! O rezolvă animăluțele mele. Jumătate din ele se înghesuie în patul meu mare, astfel încât atunci când vreau să adorm liniștită trebuie doar să mă strecor printre ele, trag o plapumă și sacul de dormit și mi-am asigurat căldură până la refuz. Iar vara nici ele nu mă suportă foarte tare și păstrăm distanța regulamentară. De fapt, animăluțele mele sunt singurele care beneficiază de căldura din calorifer pentru că se pleznesc reciproc atunci când nu au toate loc să lenevească pe el.
Vara, din nefericire, nu există nicio pisică sau câine care să coboare temperatura din casă așa că nu prea am soluții practice. Geamurile închise, aerul condiționat pornit și te păcălești că factura de electricitate nu va veni atât de mult și că meriți și tu să supraviețuiești omenește verii. Dacă eu aș aplica acum pentru obținerea unui certificat energetic, verdictul ar fi: multă drăgălășenie și căldură sufletească în casa aceasta, dar eficiență energetică spre zero. Nota G, stai jos!
Eficiență energetică ca la carte
Dacă am întreba un auditor energetic ce ar trebui să fac pe bune pentru a obține eficiență energetică la mine acasă, lista ar fi lungă. Cum la o clasă energetică A nu pot visa (nici cele mai noi clădiri nu o bifează), pentru a fi elevul de pe locul 2 ar fi destul de muncă. Primul pas și cel evident ar fi schimbarea fierăraiei, pardon a geamurilor de la balcon (și chiar a termopanului prost de la bucătărie) cu geamuri triple de termopan. Din nefericire, blocul meu nu este rebilitat (și nici mari speranțe nu sunt în viitorul apropiat) așa că eu nu pot controla anveloparea clădirii. În schimb, m-aș putea ocupă de izolația interioară a casei. Dar și aceasta trebuie făcută cu cap pentru că există „punți termice” sau zonele buclucașe cum le-aș spune eu. Știi peretele ăla care face mereu mucegai sau zonele în care ai mereu condens iarna? Tanaaaaam – acolo sunt punțile termice. Nu e mare știință să le descoperi pe toate. Găsești o firmă care este specializată în termografie în construcții, iar ei îți vor face un fel de radiografie a pereților tăi. Astfel, vom vedea zonele cu probleme și vom ști ce și cum să izolăm. Și dacă rămânem la căldură, sistemul clasic de calorifere este..nu foarte prietenos. Varianta ideală ar fi să trec pe o centrală termică de clasă energetică A. Te-a luat durerea de cap? Sunt doar câțiva pași care mi-ar putea eficientiza casa din punct de vedere energetic.
Partea bună e că pot scoate certificatul energetic rapid și ieftin (în 24 de ore până în 150 de lei – stau la garsonieră). Partea proastă e că toate măsurile acestea pentru o casă mai bună necesită ceva timp..și investiții.. Iar proprietarul meu nu vrea să repare nici măcar tabloul electric :)) Dar când mă fac eu mare și am casa mea, o să primesc un mare A!
One thought on “Eficiența energetică între poveste și realitate”