Ești biciclist, nu ești zeu

Există o mulțime de șoferi care conduc aiurea, imprudent, ca nebunii, ca bizonii. Spuneți-le cum vreți, imbecili că se bagă cu tupeu și nu se asigură, șmecheri că se descurcă în jungla din București. Șoferii au multe defecte. Când vine vorba de bicicliști, trebuie să ai grijă să te porți cu mânuși. Pentru că ecologie, civilizație, etc. Și, deși au și bicicliștii dreptatea lor, un biciclist în București nu își permite să fie bizon.

Ecologia nu te face zeu

Am înțeles că faci un bine umanității și sunt total de acord cu tine. Îmi place să merg pe biclă, evit însă din cauza prea multor mașini. Numai până în IOR mi-am luat vreo 10 claxoane că eram fată pe bicicletă. Pentru că faci un bine umanității și nu poluezi nu înseamnă că ești mai presus de restul oamenilor.

  1. Ești participant la trafic. Nu ești mașină, nici pieton. Așadar nu te mai purta ca vreuna dintre acestea. Atâta timp cât mai ai 3 piste pe trotuar, ori mergi cu viteza pietonilor și te asiguri oricum, ori alege carosabilul. Pe trotuar, pietonii au prioritate și, în cele mai multe cazuri, noi, bicicliștii, nu prea ar trebui să circulăm oricum pe acolo. Nu mai sări culorile de la semafor, un șofer nu va ști să estimeze cu ce viteză vii, dacă iei în calcul și atitudinea celor mai mulți șoferi față de bicicliști, ai șanse mari să te ia unul pe capotă doar pentru că tu ai crezut că poți trece pe galben.
  2. Respectă culoarea semaforului. Înnebunesc zilnic. Toate mașinile stau la semafor. Vine biciclistul prin dreapta și trece pe roșu. Nu mă oftic că pleacă înaintea tuturor, ci că nu respectă regulile de circulație. Ai chef să mori azi? Culoarea roșie e și pentru tine.
  3. Traversați jos de pe biclă. Era să dau peste 2 bicicliști, și unul era o fetiță la maxim 11 ani. Circulau paralel cu mine iar la trecerea de pietoni din față li s-a părut normal pur și simplu să traverseze pe biclă, fără măcar să semnalizeze schimbarea de sens. Am frânat la timp și aveam viteză mai mică oricum (întotdeauna când trec pe lângă cineva care e pe biclă). Cel mai mult m-a frapat fetița (învățată probabil de părinții ei așa). Un alt șofer grăbit sigur ar fi dat peste ea, mai ales că nu a oprit deloc, pur și simplu a luat stânga, aruncându-se în fața mașinii pe trecere în viteză.
  4. Nu mai faceți slalom printre mașini. Asta se întâmplă de obicei înainte de semafor, când mizați pe faptul că mașinile încetinesc. Acum șoferii nu se mai uită neapărat în stânga și dreapta, deja sunt poziționați în coloană și frânează. Iar tu, biciclist nebun, vii în viteză printre ei. Eu te voi vedea prea târziu, nu ești mașină să pui semnal (și nici brațul din dotare nu ți-l folosești), sigur într-o zi te va pocni unul și tu o să dai vina pe el. Dar tu ești boul de serviciu.
  5. Unde sunt luminile? Veneam acasă dimineața pe la 1. Drumul liber, semi-luminat. Bicicleta de pe dreapta nu avea nicio lumină iar biciclistul nicio vestă reflectorizantă sau orice altceva i-ar fi semnalizat prezența pe drum. Șoseaua și-așa era îngustă, ora mult prea matinală, de ce oare mizați atât de mult pe atenția șoferilor? Cum circulați noaptea fără niciun fel de lumină când orice mașină trebuie să meargă cu farurile pornite? Aveți chef să vă sinucideți?

Ești biciclist. Fii mai atent!

Dacă ești biciclist, o să îmi sari în cap. O să spui că sunt a naibii. Și sunt. O să zici că șoferii ar trebui să se adapteze bicicletelor. Și sunt total de acord. Ar trebui cumva să ne înțelegem împreună pe drumurile astea nasoale. Iar eu sunt unul din exemplele de șoferi care te așteaptă cu drag în trafic. Mă mut mai pe stânga, încetinesc, trec cu grijă pe lângă biciclist, nu claxonez. Dar ajută-mă și tu. Cu atitudinea ta de superioritate nu vei rezolva nimic. Încearcă să fii corect și taxează șoferii nesimțiți. Reclamație la poliție și nu te lăsa. Și fii în puii mei atent, dintr-o întâlnire cu o mașină, tu ieși mai rău!

 

2 thoughts on “Ești biciclist, nu ești zeu

  1. Razvan says:

    Tine tot de civilizatie, de reguli, de bun simt… Doar ca daca esti biciclist si nu esti atent, e rau pentru tine daca ai vreun incident in trafic, deci ar trebui sa fie interesul tau in primul rand.

    Totusi, chiar si biciclistii care respecta regulile sunt din pacate expusi puternic in traficul din Bucuresti, stiu asta mai ales de la curierii pe biciclete, am inteles ca adesea sunt probleme, oricat de precauti ar fi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.