Fa-i back-up blogului! Acum!

Prima data cand m-am trezit in mijlocul unui fericit eveniment, nu era legat de blog, ci de site-ul meu de engleza. Era de cateva luni in picioare, toate erau bune si frumoase, cand ma trezesc intr-o seara cu un elev nou pe mail. Vazuse un anunt pe undeva si voia detalii. Partial indignata ca toate-s pe site si de ce nu s-a uitat, ii semnalez ca saracutul putea sa faca putin research. Iar el ma anunta ca site-ul e picat.

Panicata, deschid browserul si descopar ca home page-ul meu era un mare ecran negru si simpaticul mesaj “you’ve been hacked by”….Inima-mi sta in loc, ce persoana rea a putut face asta, nu se poate, ce ma fac? si alte aiureli de genul asta. Da-i cu google, altii o patisera inaintea mea, modifica din codul paginii, nimic nu mergea. Asa ca am luat-o de la capat cu tot. Reinstalat wordpress, tema si site. Mi-a luat vreo 3 ore pentru ca aveam totul exportat de pe blogul de wordpress si a trebuit doar sa fac aranjamentele. Atunci am invatat ca e bine sa iti faci backup la site iar cateva zile mai tarziu cei la care am hostingul au trimis un mail cu 3 pluginuri de wordpress pentru securitate.

In ceea ce priveste blogul, am uitat de backup de vreo 4 luni. Cand am vrut sa fac am descoperit ca nu mai am optiunea in Cpanel. Hostingul a spus ca am depasit 1 GB si ca trebuie sa le cer lor sa faca back-up atunci cand vreau. Si am uitat. Asa m-am trezit eu in weekend cu accesul blocat la platforma de wordpress pentru ca erau prea multe tentative de logare pe blog. Am reusit de 3 ori sa intru: prima data sa vad ca mai traieste, a doua oara mi-am exportat tot, a treia oara m-a lovit inteligenta sa sterg niste useri si tadaam! Am iar blog.

Din palpitatiile si sperieturile mele, sper sa intelegeti ceva. NU uitati de back-up!

 

One thought on “Fa-i back-up blogului! Acum!

  1. Alexandru Todomescu says:

    Prima data cand am facut un site unui client stiu ca am avut probleme cu hackeri, au spart site-ul unui client iar acesta nu a facut back-up. Iar eu cum sunt domn i-am facut omului site-ul inapoi fara nici un ban. Deci da, faceti back-up macar odata pe saptamana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.