Femeile nu se pricep la conectică și pace!

Ce? Cum? Sper că nu ați sărit de poponeață în sus când ați văzut, dragele mele, titlul articolului meu. Probabil încă stați să vă gândiți la ce pisicii mei mă refer când menționez conectica sau rețelistica. Nu e o jignire la adresa sexului frumos: e ok că nu ne pricepem la cabluri și legarea lor (traducerea mai simplistă) pentru că întotdeauna depindem de un „el”.

Îmi instalezi și mie un….?

Pe vremea când eram eu mică și internetul încă era un bun semi-prețios, lucrurile au evoluat rapid de la clasicul modem legat la telefon la rețelele de cartier. Am avut cablu tras între 2 blocuri ca să prind și eu net. Atunci am luat prima dată un virus din rețea și tot atunci a fost ultima dată când am apelat la un el, un tip mai deștept în ale calculatoarelor, ca să îmi rezolve și mie problemele. Am fost atât de fascinată de chestia asta că am început să îmi bag singură nasul.

Am prins drag de reinstalarea windowsului, configurarea programelor și de băieții pricepuți în IT. Așa se explică de ce am ieșit aproape numai cu tipi care se pricepeau la asta. Am învățat o grămadă de la ei iar ei erau întotdeauna cu ochii mari că știu o tonă de chestii. Dar știu cu modestie că eu sunt excepția de la regulă. Pentru că voi, dragele mele, săriți imediat pe băiat să vă ajute.

E clasică aia cu „mi s-a stricat calculatorul, nu mai merge netul, nu știu ce face cablul ăsta…, nu vii până la mine să îmi repari și mie?” Haideți să recunoaștem că era o metodă tocmai bună de agățat și satisfăcătoare de ambele părți. Ce fraieră eram! Eu preferam să repar singură :))))

Specialista în rețelistică la lucru: bătaie cu un router

Cred că am uitat să vă zic și că îmi place să mă dau deșteaptă. A venit ziua măreață în care routerul furnizat de firma de net a crăpat. Pac! și zbuf! Ciuciu net pe wireless. Tragic! Cine se plimbă cu cablul de la unul la altul? Aveam 2 utilizatori de net în casă și ne băteam pe cablu. Era mai rău ca pe vremea când mama se decidea să dea un telefon și ne tăia netul prin dial-up. Cât de greu poate să fie să instalez eu un router wireless? Am bușit hardul încercând să fac partiție nouă, am stricat sectorul de boot și tot am reparat..mă descurc eu. Gânduri mărețe îmi treceau prin căpșor.

Așa că am luat net, am citit eu despre routere și cum să le împaci pe toate și mi-am luat o super jucărie..am dat doar 300 de RON pe el ..în 2008. Muuuuult! Routerul era super complicat și nu am reușit să îl instalez așa că am ajuns la concluzia că nu e bun. Și l-am dus înapoi. Într-adevăr, era stricat și mi-au dat un înlocuitor. Mi-am prins urechile în instalare și nu am reușit să fac nimic. Așa că i l-am dat prietenului meu (fostului, care m-a trainuit pe IT) și măcar unul din noi 2 a fost foarte fericit. El a vrut să mi-l configureze dar eu mi-s femeie independentă. Dacă nu știu eu, NU intră la mine în casă! Routerul, nu băiatul :))

router-wireless

Și am plecat iar la cumpărături pentru un router mai ok. 3-4 setări și trebuia să fie gata. Dă-i și întinde foile pe jos, laptopul în brațe, toate ingredientele din cutie întinse. Prima dată nu am înțeles de ce am un cablu de rețea în cutie. Așa că juma de oră am încercat să fac conexiunea numai cu cablul meu de fibra optică. M-am prins, mi-am dat o palmă, ptiu, ce aiurită sunt! Apoi am conectat toate cablurile așa cum arăta în poze. Încă jumătate de oră pentru că le conectam greșit. Amețisem porturile între ele și încă aplicam logica mea de a lega lucrurile. Dar de ce trebuie să fie pe portul ăsta și nu pe celălalt?

Facebook-ul nu te salvează

Am intrat pe Facebook să mă laud că mă lupt cu un router. Au sărit like-urile de la băieți. Fetele s-au abținut dar eu mi-am umplut bateriile. M-am întors la luptă. Routerul a fost detectat! Ieeeeeei, deja luasem instalarea de la capăt de vreo 15 ori. După ce m-am luptat cu instalarea de pe ip-ul clasic de 192.168.0.1, am zis că e mai simplu de pe cd-ul de instalare. Dă-i și caută ce fel de conexiune oferă operatorul meu, selectează acolo PPPoE și dă-i să bagi setările. De aici dragii mei am stat încă vreo 2 ore. Am zis că înnebunesc! Am rupt google-ul și mi-am întrebat toți amicii pricepuți. NU ieșea de nicio formă, nu aveam acces la net pe router. Am verificat user, parolă, am reluat, nimic! Eram gata să îmi dau demisia..când m-am gândit să nu mai scriu numele rețelei..era inutil. Și..a mers!

2 palme? Nu, m-am dat cu capul de pereți că mă mâncase în creieraș să scriu acolo RDS, înainte de user și parolă și de aia mi-am consumat juma de zi să configurez un amărât de router cu un minim de setări.

Devino specialistă în conectică

Știu că experiența mea probabil te-a băgat și mai tare în sperieți dar aș vrea să înțelegi că nu e atât de greu. Da, am greșit și am stricat. Dar am învățat lucruri pe care eu le consider de bun simț și mă descurc onorabil în orice situație. Dacă mi se bușește netul sau calculatorul, știu măcar unde să caut și ce să rezolv. Dacă nu e de competența mea, dau mai departe în service. Dar sunt atât de multe lucruri mici pe care le poți rezolva singură, fără multe bătăi de cap. De ce să aștept să vină o cunoștință să mă ajute? Poate dura ore în cel mai bun caz.

Ca să fim și mai realiste, dincolo de faptul că trebuie să ai curaj să experimentezi puțin, mai ai nevoie și de un furnizor …dotat. Nu te gândi la prostii.. ultima mea tură de cumpărături a implicat un adaptor HDMI. Mi-am luat calculator și avea port display nu HDMI. Știam deja de cabluri HDMI și aveam deja unul pe care îl folosisem pentru laptop. Căutam o soluție ca să nu pierd calitatea unei astfel de conexiuni. Soluția era la îndemână dar fiecare magazin online de IT și alte drăcii aduce câte puțin din fiecare categorie. M-am trezit cu adaptoare HDMI care costau mult peste bugetul meu (îmi luam o imprimantă nouă, jeeze!) sau no name-uri (totuși, nu ne jucăm cu tehnologia prea tare să ne aruncăm la chestii dubioase), ori nu erau pe stoc.

adaptor-hdmi

Eu m-am torturat atunci, ție îți dau un pont: Conectica. Consideră-l un fel de „mall” online pentru tot ce înseamnă rețelistică. Te-am scăpat deja de tone de căutări și frustrări că nu găsești ce îți trebuie. Ba chiar îți dau și un pont, că tot ne plac nouă reducerile. Au Săptămânile Rețelisticii până pe 30 octombrie, așa că poți profita de ocazie să îi cunoști mai bine.

Și un ultim sfat: poți agăța băieți în continuare și dacă te pricepi la cabluri, routere și instalat chestii. O să îi dai pe spate cu asta și o să te vrea și mai tare! Vorbesc din experiență, evident!

 

One thought on “Femeile nu se pricep la conectică și pace!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.