Future of media 2015

Ieri, 26 noiembrie, a fost a treia ediție de Future of Media organizată de Evensys. Hai să vedem împreună cum a fost 🙂

La ce mă așteptam de la Future of Media?

A fost prima mea participare la această conferință și, conform titlului, mă așteptam la discuții concrete despre tendințe în 2016. Ce va merge în online, unde se duc bugetele, ce ar putea fi nou. Recunosc că, parțial, poate voiam să fur și din secretele celor care deja au reușit în online, dar de câte ori să îmi spună cineva că fără consecvență nu apare nici găina cu ouăle de aur?

Concluzii Future of Media 2015

speakeri-future-of-media15

Alexandra Iavorschi a vorbit despre democratizarea relației între consumator, mesaj și brand. Aceeași teorie am revăzut-o la toți speakerii: consumatorul este cel care dictează brandului.

Într-un mediu tehnologizat în care totul se schimbă de la o secundă la alta, trebuie să luăm în calcul multiscreeningul: același conținut e urmărit pe mai multe medii simultan, ceea ce înseamnă că nu spui același lucru de 3 ori aceluiași consumator. Brandurile trebuie să identifice în timp real al comportamentului consumatorului.

Pe partea de multiscreening, Dan Sendroiu (BBDO) a venit cu o prezentare interesantă vizavi de cum privește consumatorul diferitele ecrane din viața sa. Astfel, TVul e jokerul, el vine cu o comunicare unidirecțională, ne distrează. Computerul este înțeleptul, îl folosim pt a învăța. Ești activ în relația cu computerul. Telefonul mobil este iubitul. Tableta este magicianul – un amestec din toate celelalte. Atunci când promovezi ca brand, mergi pe ideea de cross channel și vezi cum transmiți mesajul pentru diferitele tipuri de medii. One message/content/service across all devices.

Cel care a avut curaj să pună prima dată punctul pe I a fost Orlando Nicoară. Online-ul e trist, fără fonduri,  numai Google și Facebook merg bine. Per ansamblu, bugetele sunt din ce în ce mai mici, brandurile mari au luxul de a se complace încă în confort (Raluca Iacob). De felicitat sunt brandurile mici care se folosesc de digital pentru a inova (Pegas sau ACR).

În ceea ce privește „rețeta succesului”, e aceeași ca anul trecut: produ conținut de calitate. Nu fă pauză. Nu trăda consumatorul luându-ți vacanță. Vrei să reușești în online? Ține-te de treabă și livrează 365 de zile din 365. Social media e distribuitorul mesajului tău.

Claudiu Șerban: Societatea are nevoie de conținut de calitate dar un brand media e un business. (Rise project și Casa Jurnalistului sunt exemple de jurnalism independent)

O să rămână 5 branduri în mintea consumatorului, cele 5 care știu să comunice conținut.

Anca Nuta: Brandurile sunt generatoare de conținut și își vor face propriile platforme media.

Ce media merge în 2016?

TV-ul își păstrează share-ul, radio-ul rămâne pe baricade. Piața media în 2015 în România a fost undeva la  330-340 milioane euro (cu o infuzie de cash de la Telekom care s-a rebranduit). Orlando Nicoară: 120-130 mil euro pe Facebook și Google. Google rules. Restul nu contează.

Dacă nu ești mobile, nu exiști. Facebook-ul trage mobile-ul prin trimiteri către site-uri cu versiunea pe mobil. E o capcană să livrezi conținut exclusiv prin Facebook (gen Facebook notes, videos numai pe Facebook). Orlando Nicoară: dacă se mută tot contentul pe Facebook, se omoară brandurile. Facebook e o capcană.

E bun Future of Media?

Conferința a fost interesantă, confirmându-mi multe din ideile mele (nah, că m-am dat și deșteaptă dar și fraieră că nu le pun în practică). Cel de-al treilea panel (cu Lucian..Măruță cum a fost botezat, George Buhnici și Matei Dima) a fost entertainment de-a binelea. Îmi pare rău că lumea încă nu se prezintă la conferință și nici nu nimerește numele invitaților. Mi se pare chestie minimă de bun simț. Future of Media încă nu este la calibrul Webstock în ceea ce privește abundența de informații dar it”s getting there. Ne vedem la anul!

bloggeri-future-of-media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.