Iubesc românii

E 1 decembrie. Hai, România, la mulți ani! E ziua în care ne dăm patrioți, punem stegulețe la mașină și tricolorul pe Facebook. Păcat că facem lucrurile astea doar de aparență.

Înainte să mă judeci, citește mai jos.

Patriot tot anul

Eram la un voluntariat cu adolescenți din UK. Aveam vreo 21 de ani și, vorbind cu doi britanici mai mici decât mine (aveau 17 ani), am început să critic ce e la noi în România. S-au uitat la mine super ciudat. Pentru că ei nu concep așa ceva. „Noi ne iubim țara”, au zis ei.

De atunci, eu tot critic.. nu țara, ci diferiți oameni pe care îi întâlnesc, diferite atitudini de genul „eu nu pot schimba nimic” și mă critic și pe mine. Doar sunt româncă, nu?

A fi patriot nu înseamnă doar un steag amărât pus la poza de profil. Nu înseamnă să nu ai habar de nici măcar o singură tradiție de-a noastră pentru că tu îți negi originile. Nu înseamnă să îți denigrezi țara 364 de zile pe an și să te aștepți să o rezolve altcineva. Dacă ne-ar invada turcii, rușii, nemții, americanii, știți ce am zice: „Las că poate e mai bine așa, decât cu hoții pe care îi avem acum. Poate ne-o fi mai bine!”

Nu știu când am decis că e mai bine să plecăm capul la toți și la toate…țara suntem noi!

Iubesc românii

Îi iubesc pe cei care au un business în care pun suflet, în care nu încearcă să ia pielea de pe oameni și să fraierească. Aici mă gândesc în primul rând la Praxis Vetlife la care am abonament săptămânal din nefericire. Doamne, ce oameni frumoși sunt acolo!

Îi iubesc pe cei care luptă în continuare. Nu contează cum: scriu, se revoltă, nu se lasă, încearcă să schimbe atitudini, merg împotriva sistemului.

Îi iubesc pe cei care încă cred în adevăr și luptă pentru el. Mi-e groază că nu mai avem jurnaliști! Îi urmăresc cu drag pe cei de la Casa Jurnalistului și, de la Colectiv încoace, pe Cătălin Tolontan.

Îi iubesc pe cei care fac bine într-o lume de rău. Sunt cei care s-au mobilizat pentru colectiv, sunt doctori care lucrează pe baricade, eu știu doctori care ajută cu adevărat, nu se răstesc la pacient, nu iau șpagă, sunt persoane care au sute de câini în îngrijire și încă mai salvează.

Îi iubesc pe cei care iubesc țara asta, că tare frumoasă este și are valori (trecute) și tradiții atât de frumoase. 

Pentru restul resemnaților….plecați capul și ne ducem în jos!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.