Lasati-ne cu bicla pe carosabil!

Stimate domn’ Primar Oprescu,

Eu sunt Petruta. Nu-s eu mare biciclista dar.. ma vindec. Zic ca nu sunt mare pentru ca abia anul trecut mi-am luat bicla mea. Si de cum mi-am luat-o, am inceput sa ies cat mai des cu ea. Vedeti, eu n-am job, dar sunt freelancer-ita.. si ies cu bicla de 3 ori pe saptamana. In parc. Dar pana la parc ce sa fac?

M-am uitat urat la pietoni pentru ca umblau fix pe pistele alea pentru biciclete. Alea de le-ati facut ilegale. Si nu se dadea nici unul la o parte. M-am uitat urat la biciclisti cand eram eu pieton. Pentru ca trotuarul e deja ingust si deseori nici nu apucam sa ii vad si trebuia sa ma inghesui intr-un gard, stalp, etc ca sa treaca si ei. Dar de prea multe ori m-am enervat pentru ca efectiv ma opream si mergeam pe langa bicla pentru ca erau prea multi pietoni. Vedeti, nu fac parte din categoria de oameni cu bicicleta si mai mult curaj. Aceia claxoneaza si isi fac drum. Eu sunt mai timida.

Am incercat sa merg pe strada. De la mine pana la Tineretului ajung in 10 minute, eu pedaland destul de incet. Ei bine, in alea 10 minute am trait niste senzatii tari. Pentru ca mi-e frica de masini. Nu am o banda mica pentru mine, sa stiu ca aia e portiunea mea si da-i bice! Partea proasta este ca mai sunt si soferita si stiu cum se circula la noi. Ca-n jungla. Cand sunt pe bicicleta, parca mai tare ma iau palpitatiile.

Asa ca, pe trotuar nu am loc, pe strada nu am loc! Eu pe unde circul? 

Cand sunt pe bicla, nu sunt pieton. Deci locul meu nu e pe trotuar. Eu sunt cu un vehicul in miscare. Nu e masina, dar daca era caruta aveam dreptul la sosea? Sau daca eram pe motocicleta, aveam dreptul pe sosea? Dapai daca sunt pe bicla, oare nu am eu dreptul la sosea? Nu iti cer mult, o banda mica pentru mine.

Ti-e frica ca o sa mor? Hai sa iti explic cum sta treaba. Eu oricum ies cu bicla. Tentatia e prea mare, imi place prea mult. In momentul de fata, o sa dau peste babute pe trotuar si o sa imi rup si eu vreun picior. Sau merg pe strada unde mi-e locul dar soferii vor considera ca toata banda e a lor si ei se aleg cu zgarieturi, eu cu piciorul rupt iar.

Stii ce se intampla in tarile civilizate? Au piste.. pe carosabil. Bun, o sa imi spui ca Romania e o jungla. Cica sunt orase in Ro care au piste.. tot pe carosabil. Si ghici ce? Lumea nu moare! Uimitor nu? Ba chiar eu cred ca si mai multi o sa isi cumpere bicla si o sa circule cu ea. Pentru ca mai fac miscare, stau mai putin in trafic si fac si economie. Dapai pentru tine ca primar e de bine. O sa fii in istorie ca primarul care a mai civilizat Bucurestiul, care a mai scos din masini de pe strazi, care a facut aerul mai curat, care a facut Bucurestiul o capitala si mai occidentala. Deci, e de bine pentru tine!

Asa ca te rog eu.. lasa-ma sa circul pe strada. Da-mi pista mea!

246490_364359323676802_1209770515_n

Maine cei din Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti ies la protest. Eu lucrez pana la 6 dar pot macar sa contribui online 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.