Minte-mă frumos în Centrul Vechi, o comedie românească de nota 100

Nu sunt mare fană a filmelor românești. Am o imagine gri a unei cinematografii dominate de comunism, care, deși are actori excelenți, nu reușește să iasă din tiparele sale. A nu se înțelege greșit: am mai vizionat filme românești. Cum sunt fana comediilor romantice, nu am ratat Love Building. Atunci când am aflat de Minte-mă frumos în Centrul Vechi, am privit circumspectă. O comedie romantică românească de succes?

Ce nu e Minte-mă frumos în Centrul Vechi?

Nu te aștepta la un film comunist. Nici măcar cu trimiteri comuniste. Nimic, nu blocuri gri, nu glume cu Ceaușeștii, nimic din ce e clasic pentru vremurile atât de nostalgice ale românilor.

Minte-mă frumos în Centrul Vechi nu e un film tipic românesc. Mi se pare că iese din tiparul a ceea ce știm noi și se îndreaptă către rețeta americană de succes: povestea de dragoste, bad boy-ul Doru, mafioții din film, situațiile imposibile rezolvate într-un mod hilar.

tonu-oana-minte-ma-frumos-in-centrul-vechi

Totuși, să nu crezi că filmul este o copie a unei comedii americane. Preia din ingredientele rețetei americane și vine cu elemente românești. Mă gândesc la familia simpatică a lui Tony (așa zis-ul hacker) și a Oanei ( o mămică nebună de amuzantă).

De ce să vezi Minte-mă frumos în Centrul Vechi?

Actorii joacă extrem de bine. Ca să o zic pe românește, mi-a picat falca. Mi se pare că uneori actorii noștrii joacă extrem de fals mai ales în filmele comerciale. Jocul lor e foarte tras de păr. Filmul acesta m-a ținut antrenată în fiecare secundă pentru că toți joacă super bine. Vorbim de o generație tânără de actori care are deja experiența teatrului.

 

Mai că îmi venea să îl pleznesc pe Doru când se purta urât cu Dora (deși ei sunt un cuplu și în viața reală); am râs de „istețimea” mafiotului Codin Maticiuc (deși tipul e foarte deștept și un super scriitor) iar Oana e simpatic de bună când vrea să o protejeze pe Oana: „Ești proastă, măi! Încă îl mai iubești?”

critic-regizor-minte-ma-frumos-in-centrul-vechi

O să iubești povestea. Este imposibil să nu te regăsești în vreunul din personaje și, mai ales în povestea de dragoste a lui Doru și Dorei. Rutina din cuplu, secretele, momentele de pasiune, infidelitatea, crizele emoționale. O să îi ții pumnii lui Doru să scape de problema lui cu păcănelele și, spre deosebire de filmele americane (extrem de proaste, de altfel), situația e întortocheată într-un mod realist și te ține în suspans.

Minte-mă frumos în Centrul Vechi e un film altfel. Am iubit fiecare cadru cu București, ziua și noaptea. Nu am putut să nu exclam: „Damn, Bucureștiul e frumos!” Iar Teatrul de pe Lipscani, locul în care se joacă piesa celor cinci actori, arată feeric.

Filmul intră în cinematografe de pe 1 aprilie. Zău că nu te păcălesc 🙂

Minte-mă frumos în Centrul Vechi e un amestec de zâmbete, absurd, iubire, românesc frumos și tineri! Nu îl rata!

3 thoughts on “Minte-mă frumos în Centrul Vechi, o comedie românească de nota 100

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.