Nu am timp

Povești cu timp

Ți-ai sunat părinții?

Nu am avut timp, Petruța dar ei știu ca eu sunt bine.

***

Aș vrea să mă duc la dansuri, Petruța, dar nu am timp.

Cum adică, nu ai timp?

Da, ție îți e ușor, tu îți faci singură programul.

Da, dar eu când anulez cursuri, pierd bani, tu ai program luni-vineri, îți iei salariul oricum. În weekend te uiți la seriale, cine te oprește să te duci la dansuri?

***

Aș vrea să fac mai multă mișcare, dar nu am timp.

Ete pisici, cine te oprește să te trezești cu 15 minute mai devreme dimineața?

***

Aș vrea să învăț mai mult la engleză, să avansez și eu mai repede, dar nu am timp.

Ce ai făcut ieri?

Am fost la 2 întâlniri, apoi la tenis și apoi să văd un teren de fotbal pentru un meci cu prietenii.

Și nu ai avut timp?

***

Am bafta de a cunoaște oameni mulți și frumoși care îmi trec pe la cursuri. Și am povești pentru 10 romane. Dar toți nu au timp.

Eu nu am timp.

Tu nu ai timp.

Noi nu avem timp.

Nu avem timp pentru lucrurile care ne plac. Am vrea să facem atât de multe. Numai dacă am avea timp!

Am întrebat eu la Mega Image: nu o să bage timp prea curând la vânzare. Și oricum nu ți l-ai permite.

Nu ai timp?

Poți să mă contrazici cât vrei tu. Nu ai cum câștiga. Pentru că am folosit și continui și eu să abuzez de scuza asta. Cred că “Nu am timp” este una dintre cele mai frecvente prostii găsite pe buzele românilor. Și știu clar că ne mințim pe noi înșine.

Culmea e că, în prostia noastră, ne simțim chiar bine când ne spunem că nu avem timp. Nu avem timp, deci suntem ocupați, stresați și chiar facem ceva cu viața noastră. De fapt, viața trece pe lângă noi. În esență, noi pierdem timp. Fiecare zi care trece fără să faci ceva pentru sufletul tău, ceva care să îți fure un zâmbet, este o zi irosită. Ai trăit-o degeaba.

Nu aveam în plan la 23:29 eu să scriu pe blog. Ba chiar mi-am băgat scuza că nu am timp și e mai bine să mă bag la somn pentru că mâine încep munca la 8 și pot să mă trezesc mai devreme să scriu pe blog ca să fiu fresh. Este pisici! O să mă trezesc sigur la 7.50. Adios blog! La curs nu mă pot concentra la scris.

Sunt de acord că suntem extrem de ocupați și în super abilitatea noastră de multitasking, uităm de lucrurile care ne plac. Dar poți să nu ai timp pentru că ai un obiectiv de atins. Tragi tare pentru că vrei să pleci în vară în fiecare weekend. Pentru că vrei să îți iei o casă, pentru că vrei să fii promovat. Și chiar și așa, tot trebuie să îți găsești timp și pentru tine.

Știi de ce nu am scris eu pe blog atâta vreme? Pentru că nu am avut timp. Da, sunt o idioată!

Nu ai timp? El trece pe lângă tine iar tu, ca un bou, îl lași să treacă. Și nu pentru că ai un scop. Ci doar pentru că ești sub un morman de probleme. Și nu ai timp. 11.33. Pot să mă bag la somn fericită. Oare tu poți spune același lucru?

Ai timp și acum. Sacrifică o oră de la birou în care oricum nu mai dai randament pentru că ai creierul vraiște și ieși cu bicla (când mai dă soarele), sau du-te la cursuri de înot (o să îți recomand pe cineva acușica pe blog), sau du-te la dansuri (I’ll be back cu recomandare). Citește o carte. Ieși cu prietenii. Învață. Trăiește.

Crede-mă pe cuvânt.

Încă mai ai timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.