Nu există nu pot, există nu vreau

nu-pot

Avea tata vorba asta: „nu există nu pot, există nu vreau” și mă scotea din sărite cu ea. Nu de alta, dar mereu o rostea în situații în care trebuia să fac eu nu știu ce treabă și mi-o tuflea așa în față. Și acum consider că era doar o scuză ca el să nu facă chestii, dar, per total, gândindu-mă la ce e în jurul meu, văd aplicabilitatea ei,

Nu pot să…

O aud deseori la toată lumea. Eu nu pot să fiu puternic, eu nu pot să fiu singur, nu pot să îmi schimb jobul și alte scuze de genul acesta. Suntem gata să argumentăm, dându-ne și ultima suflare, că noi chiar nu putem să facem ceva. Nu rezistăm la atâța durere, nu mai suntem tineri, țigările sau cola ne ajută, etc. Scuze, scuze, scuze.

Adevărul e că putem să facem orice ne dorim. Dar suntem limitați de alegerile celorlalți și de neputința noastră. În privința celorlalți nu putem face mare lucru. Eu pot încerca să conving pe cineva că eu sunt jumătatea lui dar, indiferent de cât de mult eu cred chestia asta, nu înseamnă că și el va simți la fel. Dar de aici până la a spune că eu nu pot să mai iubesc niciodată e distanță mare. Și e ok să simți așa pe termen scurt-mediu, dar atunci când îl iei pe „nu” în brațe, e clar că nu vrei.

Tu poți să faci ce vrei

Poți să te desparți și să mergi mai departe, indiferent că doare. Poți să lași totul baltă și să te muți în altă țară, totul e să ai curaj și inimă rece să îți lași familia aici. Poți să ieși din zona de confort și să agăți un tip la locul de muncă. Poți să fii mai puternic și să bușești cu stresul de pământ. Tu poți face toate astea! Sau cel puțin poți să încerci să le faci și, astfel, să îți descoperi limitele, eventual să încerci să le depășești.

Poți dar nu vrei. Pentru că asta implică să prinzi curaj, să riști, să renunți la confort și siguranță. Atunci când admiri pe cineva și spui cu glas tare și admirație „Mamă, dar ea e puternică, mamă, dar ce poate să facă tipul ăsta din businessul lui, eu nu aș putea niciodată să fac asta!”, dă-ți două palme peste cap. Ești un bou! Oamenii aceia au încercat, au luptat cu ei înșiși, au răzbit. Și tu poți! Dar nu vrei!

Aici e Maroo. El a vrut să fie iubit și să prindă curaj. După ce a fost bătut și alungat, el a dat o șansă oamenilor. El a vrut și a putut! Oamenii, în schimb, sunt mai lași…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.