Prăjituri ca pe vremea bunicii cu Philips

Noul întâlnește vechiul. Tehnologia se bate cu telul. Butonul bate sudoarea.

Cam acestea ar fi titlurile de ziar care ar bântui breaking news-ul dacă m-aș lua la „bătaie” cu bunica mea la făcut prăjituri. Vedeți voi, bunica mea era maestră. „Te lingeai pe degete” este o expresie prea blândă, le mușcai de dorul prăjiturilor ei. I-am preluat rețetele scrise cu mult drag de-a lungul anilor și mi-am provocat imaginația la o bătălie a prăjiturilor cu bunica în bucătărie.

Război în bucătărie

Deci, pe care o facem? Una mai simplă așa că voi, generația tânără, nu aveți timp de pigălit prin bucătărie.

Pe aia cu Albă ca Zăpada. dar avea gust de lămâiță. Am tot ce ne trebuie. Lucrăm cot la cot. Mai întâi trebuie să facem foile. Să îmi zici, bunică, dacă ai nevoie de ajutor.

Eu? Mai degrabă îți mai dau eu indicații la ingrediente. Nu îți fă tu griji pentru mine. Vezi-ți de prăjituritul tău acolo.

Bineeee, război să fie! Aia e jumătatea ta de masă.

Spargem ouăle amândouă tacticos. Bunica își ia telul și se pregătește să bată albușurile spumă.

Ce-i drăcia aia? Unde au fugit albușurile tale?

robot-bucatarie-telHai, hai, dă tu la tel acolo. Eu apăs pe buton, zic eu mândrie mare, în timp ce apăs frumos pe butonelul magic al robotului de bucătărie profesional.

Bunica se luptă energic cu telul. Știu și eu cât trebuie să bați până ajungi la spuma perfectă. Câți mușchi nu am făcut așa! 🙂 Dar prefer să îi fac acum la înot și să las treburile casnice în seama electrocasnicelor profesionale.

Din respect, o aștept să termine și ea spuma. Nu e frumos să profit așa de primul avans.

Amestecăm ingredientele ca să formăm aluatul fraged. Bunica se chinuie cu ditamai castronul în care dozează după ochi ingredientele. Eu fac la fel numai că iar nu am de gând să muncesc. Roboțelul meu are funcție de frământare a aluatului. Așa că, odată intrate ingredientele, apăs iar de butonel. Bunica a început să transpire.

Nu are cum să îți iasă la fel de fraged la drăcia aia! Nu are sudoarea muncii!

Ete na! Nu fi și tu încăpățânată. Vrei să frământ aici în continuu sau să îți arăt șmecheria mea?

Programul e gata. Aluatul e bun. Nu o să îi lipsească sudoarea muncii că îl mai iau eu o dată la mână și îl frământ la două-trei ture. Efort minim, rezultat maxim!

Bunicuța e verde – mov. Lăsăm aluatul să se odihnească. Trecem la umplutură.

Fierbem laptele cu griș. Îl turnăm peste unt, bunica se apucă energic de amestecat. Eu mă relaxez. Torn și esențele, coaja rasă de lămâie…

Ce faci?! Trebuie să înglobezi untul mai întâi.

Bunică dragă, lasă-mă să o dau în bară în stilul meu.

Offf, tinerii ăștia.

Apăs butonelul magic. Am și storcător de citrice incorporat în roboțelul meu. Bag olecuță de lămâiță proaspătă, pun totul la amestecat. În doi timpi și trei mișcări e gata crema mea pentru prăjituri. Bunica încă amestecă în crema ei.

Vrei să te ajut?

Nu zice nimic, amestecă cu energie acolo.

Bine, eu pun crema la frigider. Mă chemi când ești gata să o întindem pe foi.

Competiția se termină la egalitate. Sudoarea bunicii și dragostea pentru noi se vede în fiecare bucățică din prăjitură. Toți mânâncă cu poftă și ne trezim cu 2 tave de prăjitură terminate în 10 minute….

Lacomilor, dar am muncit atât! se răstește bunica mulțumită.

Da, bunică dragă, dar dacă facem ca mine, mai avem 2 tave cât ai clipi.

Cu drăcia aia?

robot-philips

Se numește robot de bucătărie și l-am cumpărat de la magazinul MarketOnline.roNu vine la pachet cu sudoare de bunicuță dar eu îl consider un fel de înlocuitor de brațe puternice de bunicuță. Bate ouă, stoarce lămâi, frământă, amestecă. Eu vin cu dragostea insuflată de tine pentru prăjituri și pentru noi. Nu e nimic rău în a lăsa tehnologia să te ajute. Câștigăm timp împreună!

Am luat-o în brațe și am împărțit în două ultima bucățică de prăjitură pe care ne-au lăsat-o lacomii familiei. De Crăciun bunica primește un robot Philips.

One thought on “Prăjituri ca pe vremea bunicii cu Philips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.