Scrisoare către fiica mea: despre eleganță și Black Tie

Neața draga mea,

Sper să nu scap de acest prost obicei de a saluta cu neața nici la bătrâneți. Bine, tu nici nu te-ai născut încă și deja vorbesc de bătrâneți. Te-aș minți acum dacă ți-aș spune că mi-aș fi dorit să citesc un fel de jurnal al mamei despre feminitate și lecții despre cum să fii femeie. Dar m-am gândit mereu că ți-aș putea lăsa o astfel de „moștenire”. Pentru momentele noastre de cumpănă.

Să fii frumoasă nu e ușor

Nici nu știu când o să îți dau seria mea de articole să le citești. Va fi probabil într-un moment în care noi două ne vom certa, relația noastră de prietenie trăznită va ajunge într-un punct în care eu sunt cea demodată și tu adolescenta sau femeia rebelă. Aș vrea să știi că înțeleg cât de mult te preocupă să fii frumoasă. Va trebui să accepți că avem cu toții zile rele și bune iar uneori nici nu o să te recunoști în oglindă. Și frumusețea obosește uneori.

Sunt ocazii care îți cer să fii frumoasă și nu ai cum să le ratezi. Vor veni balurile, petrecerile de la birou, nunțile prietenelor și lista poate continua: toate sunt ocazii să radiezi. Nu e ușor și ce e prea mult strică. Aș vrea să înțelegi că o femeie care arată ca o păpușă scoasă din cutie va rămâne ..doar o păpușă. Părul din care nu se mișcă niciun firicel, machiajul excesiv, rochia prea colorată, prea strâmtă, pantofii cu toc mult prea înalt – nici unul din aceste elemente nu o să te flateze. Nu încerca prea tare să fii frumoasă. Cu cât încerci mai mult, cu atât vei fi mai artificială!

Găsește-ți stilul care te definește

Orice eveniment la care se cere ținuta Black Tie va fi o provocare pentru tine. Vei alerga după diferite rochii de seară, vei proba o mulțime de pantofi stiletto (cu ei nu dai greș) și vei încerca să găsești ținuta ideală. Respiră, draga mea! NU există așa ceva 🙂 Există în schimb în tona de rochii de ocazie aceea care pe tine te va pune în valoare. Cea în care vei fi prințesa anului.

O să îți povestesc așa cum făcea mama pentru mine.. ca pe vremea mea. Pentru balul din clasa a XII-a, toată lumea se stresa cu ținuta. Băieții deja erau la cumpărături costume de bărbați, iar fetele umblau pe la croitori cu modele de rochii găsite pe Internet sau își dădeau comandă de afară. Nu aveam acest lux și bugetul era limitat. Aș vrea să îți spun că povestea Cenușăresei e doar un basm..dar nu e așa.

Am ajuns pe ultima sută de metri, deja căutasem prin toate magazinele și nici una din rochii nu țipa: eu sunt a ta! Așa că pentru balul de final de liceu mama a mai improvizat încă o dată. O rochie superbă de-a ei din tinerețe a fost transformată în rochie de prințesă pentru serbarea de clasa 1 și…în rochie de bal pentru finalul clasei a XII-a. Am scos partea umflată a rochiei de prințesă, am asortat-o cu un șal elegant și un clutch pe măsură. Voila! Rochia mea de prințesă.

Și nu a fost singura dată când am învățat că e bine să îți folosești imaginația pentru o ținută cu stil. Revelion la o școală de tango: dans sensibil și senzual.. o rochie pe măsură – adaptată după o fustă lungă, cu artficiiile de rigoare și o eșarfă care să o strângă sub umeri. Să nu râzi, dar am întors capete și am dansat cu toți băieții!

Definește-ți stilul Black Tie!

Fii tu însăți. Mie îmi place elegantul clasic combinat cu ceva chic și senzual. Dar întotdeauna ținuta trebuie să fie feminină și să poarte amprenta personalității tale. Nu uita niciodată cine ești iar acest lucru se va vedea și în modul în care radiezi la un eveniment. Nu mă certa că încerc să îți dau sfaturi…așa fac mamele. Indiferent că mergi pe ceva sobru sau ceva afară din tipare, nu uita un ultim secret: asortează totul cu un zâmbet. Și acceptă imperfecțiunile. O femeie frumoasă nu e perfectă. 

Articol scris pentru Superblog 2016

2 thoughts on “Scrisoare către fiica mea: despre eleganță și Black Tie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.