Tradiții de Paște la români

Acum că e luni și 13 parcă m-a cuprins și pe mine lumina..sau mai bine nu. Vineri seară în schimb, un laptop dacă îmi puneai  în brațe în timpul slujbei, acolo postam. Am plecat însă fără accesoriu. Apropo, știați că nu găsești mare lucru pe net legat de tradiții de Paște? Am aflat în schimb că fetele vopsesc ouă roșii pentru băieții pe care îi plac. Asta e din seria…mai bine nu mai da google.

Anyways, iată

Lista mea de tradiții de Paște

 

1. Cumpără tot. Știi cât timp a trecut de când nu ai mai mâncat așa cum trebuie? Du-te și cumpără din hipermarket tot ce îți poftește suflețelul.

2. Postează pe Facebook. Poze cu cozonaci, pască, ouă. Dacă nu postezi ouă, nu faci parte din rândul lumii.

3. Dă click imediat pe minim 3 articole despre detoxifierea de după Paște. Asta înseamnă să fii pregătit.

4. Uite-te la știri și află că anul acesta X00 de oameni au ajuns la spital pentru că au mâncat sau au băut prea mult de Paște. Mângâie-te cu mâna pe burtică pentru că tu ai fost pe aproape dar aveai provizii de Triferment.

5. Du-te la biserică, ia lumină și pleacă după 5 minute. Dacă stai alea 30 de minute cât e mini-slujba pe fast forward devii sfânt și noi cu toții suntem păcătoși.

6. Trimite mesaje cu #fieca tuturor din agenda ta. Ce rost are să fii zgârcit? Oricum ai minute și sms-uri mai multe decât îți trebuie… Folosește-le! Dă dovadă de bunătate!

7. Du-te la grătar duminică. Sărbătorește. Măsuță lângă măsuță, berică lângă berică la Cernica sau Pustnicu.

8. Întoarce-te de la munte fix luni la prânz. DN1 este drumul aglomerației.

9. Te întorci la servici – neapărat laudă-te cu tot ce ai făcut și plânge-te că trebuie să dai kilogramele jos – atenție! vine vara și tu nu vrei să ai șunculițe revărsate de la prea mult drob.

10. Dacă ești un mic comerciant, vai și amar de capul tău, sărăcuțul – obligatoriu în ultima săptămână dublează prețurile. Pentru că vin fraierii aștia disperați după mâncare și o să trebuiască să cumpere. La Obor în Joia mare, legătura de ceapă era 2 lei – cu o săptămâna în urmă erau chiar și 2 la un leu. Am furat de la mama – în urma calculelor, dacă îmi cumpăram verdeața la prețurile de joi pierdeam minim 10 lei și aveau 2 sticle la 2 litri de cola cu 9 lei. Adios verdeață!

Cu toată bunătatea de care pot da dovadă acum, vă pot spune cu mâna pe inimă că sunteți niște ipocriți. Frustrarea mea nu vine din faptul că Paștele nu mai înseamnă nimic. Să treacă de la mine.. fiecare își alege propriile valori. Frustrarea mea vine din faptul că vă prefaceți că vă pasă. 

Ce naibii o fi atât de greu să recunoști că te doare la bashketzi? Jur că aș fi scris articolul ăsta numai pentru tenișii de dinainte :)) Paștele înseamnă zile libere în care te duci la ai tăi sau undeva pe la munte, zile în care te ghiftuiești și te întorci la viața ta cu 1-3 kg în plus. Și atât!

Nu am fi cu toții mai fericiți dacă nu ne-am mai trimite mesaje demne de un Eminescu beat și bătut de soartă cu o lumină de care nu avem nevoie? Dacă nu ne-am spune unii altora că de Paște trebuie să fim mai buni? Da, trebuie dar după Paște se termină obligația de a fi mai buni?

Am primit privire piezișe și cumva dezaprobatoare:

Ții post în Săptămâna Mare, nu?

Dapăi nu, eu deja m-am ștampilat și parafat….

Dar e Săptămâna Mare…!

Așa, da, ai dreptate dar eu nu mai țin post. Am mâncare de făcut și cine o gustă? Deci nu pot renunța la asta.

Da, dar știi e Săptămâna Mare. Nu ai voie să…

Da, și mi se pare corect. O regulă pe care o aplic. Și sunt zile în care te gândești mai mult la viața ta și tâmpeniile pe care le faci. Și pe asta o bifez. Dar nu țin post de mâncare.

Am fost condamnată și crucificată mental .. inclusiv pentru că nu am ținut tot Postul.

Între 40 de zile de abținut de la mâncare și sex dar ieșit la distracție și alte chestii dar doar atât și o săptămână în care te abții dar și te reculegi sufletește și îți pui ordine în gânduri, oare pe care să o prefer?

Dar ne placem să le facem pe toate de aparență. Nu ați obosit?

Îmi plac cei sinceri care au spus-o direct și tranșant: Frate, eu nu cred în chestia asta cu Paștele. Foarte bine atunci, mânâncă și dormi. Relax, enjoy….Viața continuă!

Și pentru restul, de ce vă mai obosiți? Relax, enjoy.. Iepurașul vine oricum și pe la voi.. nu e nevoie să îi trimiteți sms cu #Fieca lumina Învierii…

 

 

 

4 thoughts on “Tradiții de Paște la români

 1. Vienela says:

  Am in lista de “prieteni” de pe fb cateva doamne care zilele trecute au umplut peretii virtuali cu urari de bine, cu floricele si iepurasi, cu oua si iar urari de bine pentru toti oamenii pamantului. Uitasera ca in saptamanile trecute tunau si fulgerau impotriva oamenilor pe tonuri de-a dreptul rautacioase. :)))

 2. Petruța says:

  Da, sunt destui îngerași de Paște și de Crăciun… “Trebuie să fim mai buni..:))” Nu am răspuns la nicio urare în grup și mi-am păstrat ouăle pentru mine :))

 3. Liliana Arhiep says:

  „Frustrarea mea vine din faptul că vă prefaceți că vă pasă.” Păi poate că prefăcându-se an de an că le pasă………ajung la sentimente „cinstite și bune” 🙂

  • Petruța says:

   Mie mi se pare că e din ce în ce mai rău, mai impersonal și mai de fațadă de la an la an. Nu prea cred că funcționează 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.