Parterul blocului mi-a mâncat ficații

Ce poți să faci când mama ta devine președinte de bloc? Stai, că asta nu e tot. Și ea vrea să mute munții și să civilizeze un bloc întreg, să facă frumos și curat în ciuda tuturor obstacolelor? Îți spun eu ce faci: te pregătești bine cu ficații pentru că îți vei face mulți nervi. Mai ales când mama se bagă și pe amenajări exterioare – a început cu grădina blocului. Mai mult decât atât, pe amenajări interioare a fost as. Dar pe nervii cui?

De la mizerie la impecabil

Atunci când mama s-a apucat de cercetare pentru a renova complet parterul blocului, știam că va fi greu. Sfătuitori sunt mulți, gusturile diverse iar ea era un singur om. Ca să nu mai zic că mama este un om super pretențios, cu gusturi scumpe și super perfecționistă. Lucrurile trebuie să fie la milimetru și cu bun gust. Eram sigură că aceeași rețetă urma să o aplice și în blocul nostru. Ca să înțelegi ce înseamnă blocul nostru: oameni care nu voiau să zugrăvească deloc. Persoane pentru care camerele de luat vederi nu trebuie puse că îi urmărește cineva. Oameni care lasă pungile cu gunoi pe jos pentru că le e lene să le arunce la ghena de gunoi. Colac peste pupăză, mama și petrece mult timp până când își alege ceva. Se gândește și răzgândește de 5 miliarde de ori. Pe ficații mei.

Etapa numărul 1: online

Ore în șir au fost petrecute în fața laptopului. Mama s-a uitat pe toate site-urile de specializare cu materiale de construcții. „Gata, m-am uitat azi la 100 și ceva de modele de gresie”. Asta spunea ea victorioasă după câteva ore bune. „Nu înțeleg cum reușești să stai atâtea ore la calculator!” Sincer, asta e singura parte bună din această etapă. Mama a înțeles de ce am capul hexagonal după 7-9 ore petrecute la calculator în fiecare zi. Înainte de asta mă întreba de ce sunt atât de obosită dacă doar stau la birou. Trebuia să îmi iasă și mie ceva :))

După ore petrecute online își nota de la fiecare magazin codul de produs și denumirea gresiei sau a faianței. Cu ce a ajutat-o asta? Cu NIMIC! Pentru că nu s-a lăsat până nu a ajuns și în magazinele fizice. Să vadă cu ochii ei, să atingă cu mânuțele ei.

Etapa numărul 2: hai la magazin

Să îți spun oare că în unele magazine am ajuns și de 2 ori? Sau oare să te anunț că modelele care îi plăceau mamei treceu de 100 de lei mp? Și arătau într-adevăr super bine: unele modele decorative semănau cu modelele de podea din Roma Antică. O bijuterie, ce să zic? Dar cu mult peste bugetul blocului. Îi rămânea mereu gândul la ele iar eu o consolam cu alte argumente. Gresia era lucioasă și alunecă și oricum e prea pretențioasă pentru un bloc unde lumea a lăsat o pungă cu carne stricată fix în coșul pentru pliante de la parter. Când într-un final s-a decis asupra gresiei și a plăcii decorative, a urmat partea distractivă: Achiziția!

Uite stocul, nu e stocul

Întrucât nu vorbim de o casă, cel puțin pentru partea de faianță a fost nevoie de o cantitate mare: 90 și ceva de mp. Ați fi zis că e super ușor să te descurci. Dar nu e chiar așa. După o oră și juma în care s-a mai studiat puțin oferta ca să fie sigură de model, aflăm cu stupoare că magazinul are destui metri pentru placa decorativă și doar jumătate din cea pentru faianță. Cum o descurci pe asta? Vorbim aici de transportul până la bloc, comenzi diferite, mașini diferite – cine stă la descărcare. Gândindu-mă că e ușor online, mi-am zis că intru pe site, bag comanda, plătesc cu cardul, planific transportul. Dar NU! Fix pentru faianță și gresie, chiar dacă vei da comanda online, te duci în magazin și o plătești. Iar apoi o aștepți acasă. Ghici unde avea tot necesarul de gresie: în CHITILA! Am ajuns și până acolo…..am ajuns.

Nu ai cumpărat destul

Îți blestemi zilele. Pentru că mai aveam nevoie de fix 5 mp de gresie. Și m-am dus ca o floricică direct în magazin să o iau – era vorba de câteva cutii. Ajung în magazin, identific modelul, mi se pare că parcă e o nuanță mai închisă. Nenea de acolo aduce o cutie și, prevăzătoare cum sunt, dau și verific. Ce? Cum ce? Codul de produs. Noroc că îl salvasem. Surpriză! Era altul! Pentru că se schimbase stocul și nu mai aveau. Palme peste față, nervi maximi, urcă-te la volan și mergi la următorul magazin. Da, am găsit pe codul respectiv și aventura cu gresia s-a terminat. Câte drumuri s-au adunat până acum? Deja le pierdusem numărul.

Un parter demn de Roma Antică

Dacă tu crezi că a fost distracție maximă doar cu gresia și placa decorativă, te înșeli, my friend. Am învățat să mă uit să fie antiderapantă și de exterior – are un fulg de nea pe ea. Am aflat că există mai multe clasificări pentru cea antiderapantă și tone de alte caracteristici care, sper, că îmi vor fi utile într-o zi. Parterul blocului nostru avea și un perete mare, alb, fix cum intrai. Mergea el lăsat așa? Răspuns final: NU. După multipe discuții s-a ajuns de la fototapet la un tapet 3D. Pe vinil. Pentru care am mai mers în magazin și am cumpărat adeziv special, rolă de întindere, rolă pentru îmbinări și alte drăcii. Ce să mai zic? M-am făcut un mic specialist.

A meritat toate drumurile și aventurile? Toți nervii făcuți când descopeream că nu a ajuns adezivul? Toate plimbările până găseam raionul potrivit – god help me că nu știam unde e rola de întindere pentru tapet. Eu zic că da. Blocul meu are acum cel mai frumos parter din toată zona. Inclusiv mai frumos decât la blocurile fițoase din zonă. Și da, tot a conținut ceva legat și de Roma antică. Fiți atenți la tapet 🙂

Renovări mai ușoare? Se poate

Ar fi putut lucrurile să fie mai simple? Oooooo daaaa! Dar cine știa că există Vindem-Ieftin.ro, primul market network din domeniul materialelor de construcții. Practic, consultanții de acolo nu numai că m-ar fi înlocuit pe mine cu succes, dar ar fi ajutat-o pe mama din prima să aleagă materialele dorite și la un preț chiar mai bun. Sper totuși să nu citească și mama acest articol. Nu de alta, dar mă va omorî dacă va afla că ar fi existat posibilitatea să iasă chiar și cu un leu mai ieftin pentru bloc. Fără alergătură, ar fi fost totul comparat frumos într-un singur loc. Mai mult decât atât, consultantul ar fi răspuns la toate întrebările fără să mai stea mama să învețe despre gresie și ce adeziv e mai bun. Pisicii mei, toate recenziile video stau mărturie că mergi la sigur și fără bătăi de cap.

Renovare fără bătăi de cap

La finalul acestei aventuri, mă declar extenuată. Dar mândră maxim că mama mea s-a ocupat de o lucrare atât de amplă singură și i-a ieșit o bijuterie. Mai face ș data viitoare? Dacă o mai apucă vreo nebunie, știu unde o trimit. Iar eu îmi iau bilet pentru Roma. Vacanță de minim 2 luni!

One thought on “Parterul blocului mi-a mâncat ficații

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.